Wat kost een begrafenis gemiddeld?

 

Een begrafenis kost gemiddeld ongeveer 8.000 euro, maar dat is echt een gemiddelde. Afhankelijk van de persoonlijke wensen en de gemeente waarin de begrafenis plaatsvindt, kunnen de kosten eenvoudig boven een bedrag van 10.000 euro uitkomen. De gemeente bepaalt de hoogste van de grafkosten en er zijn dan ook grote verschillen te ontdekken op landelijk niveau.

DELA heeft een aantal jaren geleden een onderzoek gedaan naar de kosten van grafrechten voor een periode van twintig jaar. Esserveld in Groningen bleek het duurst te zijn met een rekening van 7.153 euro en de goedkoopste gemeente bleek Losser te zijn, waar voor hetzelfde een bedrag van 506 euro in rekening werd gebracht. Op basis van een onderzoek uit 2013 blijkt dat de gemiddelde kosten voor een graf op een begraafplaats 2.608 euro uitkwamen.

 

Begrafeniskosten

Een standaard begrafenis is duurder in vergelijking met een crematie. Dat heeft te maken met de grafrechten. Er zijn echter ook standaardkosten van toepassing bij een uitvaart. Zo moet de uitvaartondernemer worden betaald voor zijn diensten. Daarnaast geldt dat er geld uitgegeven moet worden aan een grafkist. Nu zijn er grafkisten in allerlei soorten, waarbij onder meer de houtsoort varieert, zodat er goedkope en duurdere opties zijn om een keuze uit te maken.

Als er sprake is van een overlijden dan krijgt de overledene de laatste verzorging. Ook dit zijn kosten die van toepassing zijn bij een begrafenis. De gemiddelde kosten voor alleen de basisdiensten kunnen al snel oplopen tot een paar duizend euro. Er zijn verder natuurlijk nog allerlei persoonlijke voorkeuren waarmee rekening gehouden kan worden.
Het gaat dan onder meer om het verzenden van rouwkaarten, rouwadvertentie in de krant, rouwauto’s, bloemstukken en eventuele andere wensen. Bij rouwvervoer kan er ook aan andere mogelijkheden worden gedacht. Bijvoorbeeld aan een koets met paarden of vervoerd worden per motor. Het opbaren van de overledene kan overigens ook nog gerekend worden tot het rijtje met standaardkosten. De overledene kan thuis worden opgebaard of in een uitvaartcentrum. De dragers van de begrafeniskist dienen ook betaald te worden en als de begrafenis op zaterdag plaatsvindt, zijn de gemiddelde kosten eveneens hoger. De grafrechten variëren zoals gezegd per gemeente, waarbij er voor een bepaald aantal jaren een graf wordt gehuurd.
Met betrekking tot de begrafenis zijn er nog meer uitgaven waarmee rekening gehouden moet worden. Bijvoorbeeld met het delven van het graf en de aanschaf van een grafsteen. Er kan uiteraard met de uitgaven rekening worden gehouden door voor goedkopere opties te kiezen. Het verzekerde bedrag kan als uitgangspunt genomen worden op basis waarvan keuzes gemaakt kunnen worden. Na de begrafenis is het doorgaans gebruikelijk dat de nabestaanden de gelegenheid krijgen om gecondoleerd te worden. Er wordt dan gesproken van een koffietafel na de uitvaart. Er komen dan ook nogal wat uitgaven bij kijken en een ieder kan daar op een eigen manier invulling aan geven. Een verzekerde die speciale wensen heeft, kan deze het beste laten vastleggen.

Uitvaartverzekering vergelijken

Top 4 van Nederland

 

 

yarden

 

 

Bedrag per maand

 

€ 7,94

 

 

Verzekerd tot:

(Vrij te besteden + Natura)

 

€ 8.000,-

Bekijk uw premie

Premie looptijd:
Tot 85 jaar

 

Kinderen gratis meeverzekerd?
Ja

 

 

 

 

dela

 

 

Bedrag per maand

 

€ 8,20

 

 

Verzekerd tot:

(Vrij te besteden + Natura)

 

€ 8.750,-

Bekijk uw premie

Premie looptijd:
Levenslang

 

Kinderen gratis meeverzekerd?
Nee

 

 

 

 

dela

 

 

Bedrag per maand.

 

€ 9,73

 

 

Verzekerd tot:

(Vrij te besteden + Natura)

 

€ 8.000,-

Bekijk uw premie

Premie looptijd:
Tot 80 jaar

 

Kinderen gratis meeverzekerd?
Ja

 

 

 

 

 

 

Bedrag per maand

 

€ 9,14

 

 

Verzekerd tot:

(Vrij te besteden + Natura)

 

€ 8.750,-

Bekijk uw premie

Premie looptijd:
Tot 80 jaar

 

Kinderen gratis meeverzekerd?
Ja

 

 

 

 

Bekijk alle uitvaartverzekeringen op een rij

Een uitvaart is heel persoonlijk. Cremeren of toch begraven? Het antwoord hierop is van invloed de totale waarde van de uitvaartverzekering. Maak daarom een premie berekening om direct te zien hoeveel jij gaat betalen voor je uitvaartverzekering.

Hoge klant tevredenheid 8+

Onze bezoekers waarderen onze service met een 8+ gemiddeld

10.000+ keer afgesloten

Via uitvaartverzekeringcentrum zijn al meer dan 10.000 verzekeringen afgesloten

Bespaar tot 1000 Euro!

Via slim vergelijken kun je honderden euro's besparen op je premie